Bang!

Who shot the sherif?

Bang!BANG! du er død! For mit indre øje ser jeg byens sherif tage sig til hjertet, vende det hvide ud af øjnene, og synke sammen på jorden midt i den åbne gade. Kun middagssolens varme og det forhold at han er hoppet om bag en stor gammel tønde, afholder mig fra at plaffe vicesheriffen, nu jeg er i gang! Da visionen forsvinder og virkeligheden atter kommer i fokus, erstattes den støvede western-by af gode venners latter, og min kolde øl foran mig. Sceneriet omkring mig afslører en hyggelig irsk pup i hjertet af København.

Spillet er ‘BANG!’ fra daVinci Games, vi er i 3. runde… og min første sejr ! I rollen som ‘[self asBangCard]’ føler jeg mig nærmest uovervindelig. Teksten på kortet () afslører den dybere årsag til mit held i denne omgang. Men lad os lige hoppe tilbage til begyndelsen et øjeblik. Det actionfyldte kortspil spilles af 4-6 spillere. Heraf er der altid følgende fire roller: sherif, vicesherif (Deputy), forræder (Renegade) og skurk (Outlaw). Hvis der er flere spiller med, hvilket varmt kan anbefales, kommer der flere skurke og vicesheriffer med.

Spillet starter med, at alle spillere tildeles et særligt person-kort og et rolle-kort. Alle personer har forskellige egenskaber, der ændrer deres spillestil. Nogle personer kan f.eks. skyde flere skud i samme spillerunde, andre kan tage ekstra kort på hånden, osv.. Når alle spillere har fået en person og en rolle, skal Sheriffen give sig til kende (kun Sheriffens rolle er kendt, de øvrige spillere afslører ikke deres motiv). Herefter deles spillekortene ud.

Bunken af spillekort er pænt varieret, og der er en fin balance og sammensætning i dækket. Groft sagt er de delt op i tre hovedgrupper: ‘BANG!’ kort som kan skyde andre spillere, ‘MISS’ kort så man kan dukke sig fra andres skud, og så de resterende kort der alle giver specielle muligheder for at gøre skade på modstandere, tage ekstra spillekort fra bunken, eller få liv tilbage.

Reglerne i spillet er simple: Den eneste der må afsløre sin rolle i spillet, er Sheriffen (Sherif) som skal udrydde forræderen (Renegade) og alle skurkene (Outlaws) for at vinde. Naturligvis uden selv at blive pumpet fuld af bly forinden… Skurkene (Outlaw) skal gøre kort proces med Sheriffen. Hvis sheriffen dør, vinder alle skurke automatisk. Vicesherifferne (Deputy)</> skal assistere Sheriffen efter bedste evne, og kan kun dele sejren med Sheriffen. Den sidste spiller, forræderen (Outlaw), er den sværeste at spille med. Forrædderen vil være Sherif i stedet for Sheriffen, og vinder først når alle skurke og sheriffen er død. Som den ultimative vendekåbe skal spilleren derfor “hjælpe” sheriffen i starten, rydde så mange vicesheriffer af vejen imens (uden at afsløre sin rolle), og til slut gøre kål på sheriffen. Der er stor prestige, og umådelig morskab i, at vinde sejren som forræder.

Det tager under 10 minutter at komme i gang med første spil, selv om ingen deltagere har prøvet det før. Reglerne er udemærkede, og efterlader ikke for mange huller til fri fortolkning. Kortene er varierede, med udemærkede tryk, og i en god kvalitet. Spillets holdbarhed er god, men som tidligere nævnt er underholdningen størst med 6 spillere. De simple regler gør, at en gruppe rutinerede spillere hurtigt kan indføre et par nye spillere, uden lange indledende forklaringer.

Alt i alt, et rigtig godt spil.

Skriv et svar